De kracht van opruimen: 4 voordelen

Dit zijn de Voordelen van Opruimen

Bij de meeste mensen staat dit wel op hun to do lijst: opruimen. Maar wat is het eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je de voordelen ervan ervaart?

Opruimen heeft een ongekende kracht. En veel mensen kennen deze kracht niet, omdat ze niet bekend zijn met deze manier van opruimen. We denken vaak dat we aan het opruimen zijn als alles uit het zicht is. Onder het bed, in de kast of kelderkast. Maar als je de kracht van opruimen wil voelen, dan moet je veel verder dan dat.

Dat gevoel bereik je niet zomaar. Het kost tijd, inzicht en geduld. Als professional organizer neem ik, Bianca,  je mee in de wereld van opruimen. Ik vertel je wat een professional organizer doet, waarom jij niet opruimt en en welke impact opruimen heeft.

Wat doet een professional organizer?

Iedereen kent het wel: opruimen zodat alles uit het zicht is. Dan voel je je fijn en is het probleem opgelost. Voor een hele korte termijn. Want in de basis heeft niks in je huis een vaste plek en liggen de pennen naast het bestek. Een vicieuze cirkel, want het is niet echt opgeruimd.

Als professional organizer begin ik wel bij de kern. Als ik ga opruimen, zet of leg ik niet alleen netjes neer. Alle spullen gaan uit de kastjes, ik sorteer alle kleding en gooi weg wat weg kan. Dat is natuurlijk altijd in overleg met mijn klant. Ik maak alles schoon en pas dan kijk ik naar een logische indeling. Zodat jij hier op de lange termijn alle voordelen van ervaart.

3 redenen waarom jij niet opruimt

  1. Je hebt geen idee waar je moet beginnen. Op het moment dat jij je kledingkast leegtrekt met de intentie om te gaan opruimen, zie je opeens hoeveel het is. Dat levert ontzettend veel prikkels op, je hebt er geen zin meer in en haakt af.
  2. Je hebt simpelweg geen tijd. Opruimen kost tijd en dat heb je niet. En er is altijd wel iets leukers dan opruimen, dus de prioriteit geef je niet aan deze klus. De tijd kun je wel beter gebruiken.
  3. Je hebt te veel spullen. Je denkt: ach, ik prop het er wel bij. Maar dat vergroot het probleem, waardoor je nooit toekomt aan echt opruimen.

4 voordelen van opruimen

  1. Het bespaart tijd op de lange termijn. Normaal ben je eindeloos aan het zoeken, waardoor je gefrustreerd raakt. Na het opruimen hebben alle spullen een vaste plek. Dus je kunt zonder na te denken vinden wat je nodig hebt. Alles ligt soort bij soort. Geen waxinelichtjes meer bij het hondenvoer en de besteklade is alleen voor bestek. Het is een hele klus, maar uiteindelijk zorgt het voor tijdsbesparing.
  2. Het zorgt voor een satisfying gevoelDoor het opruimen geef je een positief gevoel aan je brein. Als je kleding perfect op kleur hangt, de kopjes bij de kopjes staan, je nagellak bij de nagellak en oorbellen in je sieraden lade. Het is een complete transformatie en dat laat een blij gevoel achter in je hoofd.
  3. Je voelt je rustig en hebt focus. Doordat alles in je huis overal en nergens ligt, krijgt je hoofd te veel prikkels. Daardoor ervaar je nul focus en alleen maar onrust. Je bent constant afgeleid omdat overal wel iets ligt. Elke kamer ligt vol met spullen, je kunt je kont niet meer keren en je voelt de chaos. Doordat er letterlijk geen ademruimte meer is, voel je geen rust in je lijf. Zorg altijd en overal voor de 80-20 regel. Houd 20 procent over in je slaapkamer, keuken of kast. Als er ruimte is, geeft dat rust in je hoofd.
  4. Opruimen geeft ontspanning. Als je het erg druk hebt, staat opruimen onderaan je lijstje. Terwijl dit eigenlijk een win-win situatie voor je kan zijn. Als je aan het opruimen bent, denk je niet de stress van het werk of de zorgen over je relaties. Je bent mindful en gefocust bezig met opruimen.

Ben jij toe aan de kracht van opruimen?

Het geeft je dus niet alleen een lekker gevoel, maar het bezorgt je complete rust in je hoofd. Mits je het goed doet. Prop geen kleding in je kast als het eigenlijk naar de tweedehandswinkel moet. Geef je het liever uit handen omdat je grondig opruimen niet bovenaan je to-do lijst hebt staan? Dan ben ik nieuwsgierig waar je behoefte aan hebt!