Kun jij alles moeiteloos terugvinden in je kast?
Hangt je kleding op kleur en is je voorraadkast op datum gesorteerd?
Of ben je continue van alles kwijt en slingeren er voortdurend spullen en papieren door je huis?
Opruimen, je huis op orde houden.
Iedereen doet het op zijn eigen manier, heel graag of liever niet.
Wist je dat je iedereen kan indelen in een type. En er bestaan heel veel opruim types, misschien ben jij wel een altijd-half werk type of een verplaatser?
De meest voorkomende types heb ik hieronder beschreven met daarbij tips waar je gelijk iets aan hebt!
De Ordelijke Hamsteraar
Van nature ben je best druk en wellicht ook een tikje chaotisch. Juist daarom heb je behoefte aan structuur en overzicht.
Je hebt er baat bij dat alles geordend is. Dat je alles kunt terugvinden. Want al je spullen hebben een vaste plek, soort bij soort en netjes onderverdeeld in categorieën. Maar toch heb je een probleem. Je hebt tevéél spullen. Kasten gaan wel dicht maar daarmee is alles ook gezegd.Opruimen is bij jou eigenlijk verplaatsen, want liever gooi je niets weg.
Herkenbaar?
Stel jezelf tijdens een opruim sessie telkens dezelfde vraag; “wat voor gevoel geeft dit product mij? Word je bijvoorbeeld nog happy van die blouse die al een tijdje niet meer gedragen hebt.Want waarschijnlijk heb je nog vele andere blouses waarvan je wel happy wordt. Kortom als een voorwerp je geen goed gevoel meer geeft, doe het dan weg. Gun jezelf weer de ruimte in je kasten!
De chaoot
Je bent altijd wel iets kwijt. Of het nu je huissleutels zijn, je bankpas of iets anders het maakt niet uit. Je bent altijd wel iets kwijt en naar iets op zoek. Een vaste plek voor je spullen komt niet voor in je huishouding. Overal slingert er wel wat rond. En je bent je er niet eens zo bewust van dat je zo chaotisch bent. Totdat je haast hebt of je weer eens iets kwijt bent wat je echt nodig hebt en je uren loopt te zoeken. Het is niet dat je nooit opruimt maar om hieraan een logisch systeem aan te koppelen vind je lastig.
Herkenbaar?
Creëer vaste plekken voor je spullen in huis. En begin met de spullen die vaak “kwijt” zijn. En bereidt dat stap voor stap uit.
De “in between” chaoot
Je hebt te veel aan je hoofd. Door verschillende omstandigheden zoals bijvoorbeeld een verhuizing of een scheiding ben je het overzicht helemaal kwijt. Wat het ook is, vaak komen er verschillende emoties bij kijken. En vaak verlies je dan de grip op de basis. De focus op opruimen, op het huishouden is niet meer prioriteit. Onderbewust wil je opruimen, wil je weer de basis maar je hebt geen idee waar te beginnen.
Herkenbaar?
Opruimen kan echter therapeutisch werken. Je kan je gedachten letterlijk uitschakelen als je bezig bent met opruimen.
Om te beginnen hou het klein en eis niet te veel van jezelf. En voor meer houvast plan het in. Zo zul je met kleine stappen steeds meer resultaat boeken en weer meer grip op je huishouden krijgen.