Hoe overleef ik mijn vakantiestress

Hoe overleef ik vakantiestress

Vakantie! Alleen het woord al klinkt geweldig. De vooruitzichten van jezelf relaxed liggend op een ligbed nippend aan je cocktail en turend vanachter je zonnebril naar de zee of naar de spelende kinderen in het zwembad (of stiekem glurend naar die afgetrainde hunk die paraderend voorbijloopt) het maakt allemaal niet uit. De voorpret, het al kunnen genieten van de beelden in je hoofd geeft al een heerlijk gevoel.

En dan is het bijna zover, de vakantie staat voor de deur. De voorbereidingen hiervoor kunnen beginnen. En het zijn juist deze voorbereidingen die voor stress kunnen zorgen. Want terwijl je alles aan het inpakken bent vraag je je af waar liggen de paspoorten eigenlijk, en zijn deze nog wel geldig? En echt tijd om te zoeken heb je niet want je moet nog naar de drogist om nieuwe zonnebrandcrème te halen. En eigenlijk wil je ook nog wel een nieuwe bikini. Het lontje van geduld wordt alsmaar korter en de vlam van stress laait behoorlijk op. En net als je denkt dat het niet erger kan bemoeit je partner goedbedoeld zich ook nog eens met het vakantie to-do lijstje…AAAAARGHHHH.

Uiteindelijk vertrekken jullie vermoeid en geïrriteerd naar jullie vakantiebestemming terwijl je je zo had voorgenomen het dit keer anders te doen. Stressvrij en ontspannen maar is weer niet gelukt.

Hoe zorg je er dan wel voor dat je stressvrij, zorgelozer en ontspannen op vakantie kunt gaan?

Hierbij 4 gouden tips:

1. Ga afgerond op vakantie

Is vrijdag je laatste werkdag en zit je zaterdag al in de auto of in het vliegtuig naar je favoriete vakantiebestemming? Niet doen! Grote kans dat je nog in je werkmodus zit, en zo stress ervaart. Je hoofd is nog bij dat laatste project en had je dat mailtje nou wel of niet verstuurd? Misschien kan je dat nog wel op de luchthaven doen of in de auto. Niet doen!  Zorg dat je eerst een dag of twee/drie thuis bent om te detoxen van je werk.

Ben en blijf je daarnaast ook graag op de hoogte van wat er op je werk gebeurt? Heb je afgesproken dat ze je eventueel mogen bellen, appen of mailen? Niet doen!  Die stand-by-modus zorgt ervoor dat je minder met je vakantie bezig bent en het is gebleken dat je na je vakantie, het vakantiegevoel ook minder lang vasthoudt en je zo weer in de stressmodus belandt.

Stel ook grenzen aan de hoeveelheid werk wat je nog doet voordat je op vakantie gaat en draag klussen op tijd over. En bewaak deze grenzen, maak een reële planning van je werkzaamheden en stel prioriteiten, wat draag je precies over en wat kan ook gedaan worden na je vakantie.

2. Ga voorbereid op vakantie

Ben jij voorbereid op alle fases van je reis? Pak vroeg in, mijn advies is twee tot drie dagen van tevoren. Maak van tevoren lijstjes. Stel een checklijst op voor het inpakken om ervoor te zorgen dat je niets belangrijks vergeet. (En laat ik deze alvast voor je gemaakt hebben)

Wat stop je in je koffer en wat in je handtas. Denk hierbij ook dat items die thuis makkelijk verkrijgbaar zijn (zoals paracetamol) wellicht niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn in het buitenland, vergeet deze dus niet. Maak ook een lijst met zaken die je nog dient te regelen voor je weggaat, zoals het laten verzorgen van je planten of een oppas vinden voor eventuele huisdieren. Bepaal ook samen met de mensen waarmee je op vakantie gaat wie voor wat verantwoordelijk is. Zodat je de aarghhhh momenten vermijdt. Hiermee voorkom je dat niet een iemand alle voorbereidingen op zich neemt maar dat het verspreid is en iedereen relaxed aan zijn vakantie kan beginnen.

Vergeet ook niet om het veilig achterlaten van je huis. Inbrekers schrik je af door te doen alsof je thuis bent. Zet de lichten op een tijdschakelaar, laat je post ophalen en houdt je gordijnen open. Post foto’s van je vakantie pas als je terug bent op Social Media, ook al is de verleiding heel groot om het tijdens je vakantie te doen. En laten wij eerlijk zijn even wat minder met je telefoon/ socials bezig gedurende je vakantie is ook wel heel fijn om echt te kunnen ontspannen en op te laden.

Check ook de regels die gesteld worden in het land van bestemming. Welke inentingen zijn nodig? Welke eisen stellen zij aan de geldigheidsduur van een Corona test?  Reis je met de auto, let op niet overal mag je Flits Meister gebruiken en ook stellen bepaalde landen regels aan wat je standaard in een auto dient te hebben, zoals in Frankrijk een geel gevarenvest.

3. Neem de tijd voor een meer ontspannen gevoel

Niets is stressvoller dan je vakantie te starten met te laat komen op bijvoorbeeld de luchthaven. Welk vervoersmiddel je ook gebruikt, zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt ingecalculeerd voor onvoorziene vertragingen zoals een file onderweg. Het is beter om er vroeg heen te gaan en tussentijds te ontspannen dan laat aankomen en gehaast of stressvol je dag door te brengen.

Wellicht een gevalletje open deur maar; vermijd wachtrijen door van tevoren op je vlucht in te checken. Dit bespaart je veel kostbare tijd op de luchthaven. Het betekent ook dat als je om een of andere reden vertraging oploopt, jij je geen zorgen hoeft te maken over het inchecken. Zorg ervoor dat je de instapkaarten naar je smartphone verstuurt, omdat dit ook extra tijd scheelt. Kijk welke dagen en tijden gunstig zijn om te vertrekken. Of dat nu met het vliegtuig is of met de auto.

4. Ontspan, adem en laat perfectie los.

Als je er tegenop ziet om te reizen met bijvoorbeeld het vliegtuig, neem dan enkele items mee die je zullen helpen je meer thuis en ontspannen te voelen. Of dit nu een goed boek is, je eigen kussen, je favoriete muziek. Iets dat vertrouwd voelt, zeker bij kinderen, zorgt voor een comfortabeler gevoel. Misschien heb je niet overal voldoende ruimte, maar je kunt altijd wat meditatie mindfulness- of ademhalingsoefeningen doen om je te helpen ontspannen.

Verwacht ook geen perfecte vakantie. Het kan best zijn dat niet alles aan je verwachtingen zal voldoen. Het weer heb je niet in de hand, en uren in de file staan kan gebeuren. Om teleurstellingen te voorkomen kan het helpen om verwachtingen van tevoren los te laten of bij te stellen. Er lopen wellicht dingen anders en je zal niet van alles kunnen genieten.

Vergeet niet om te beseffen waarom je er even tussenuit gaat, juist om weer op te laden. Maak je dus vooral niet al te druk wanneer het niet lukt alles perfect voor elkaar te krijgen. Niets in het leven is perfect, je vakantie dus ook niet en dat hoeft het ook niet te zijn. Het is niet nodig om op reis elke minuut plezier te hebben. Accepteer, laat los en geniet van elk moment.

Fijne Vakantie!

En vergeet mijn handige vakantie checklist niet te downloaden.